Acasa Despre noi Vreau un loc de munca Ofer un loc de munca Stiri Contact Facebook Tweeter LinkedIn


10 intrebari dificile la un interviu de angajare

Mai jos veti gasi 10 exemple de intrebari care ar putea sa apara in timpul unui interviu. Fiecare dintre intrebari iti ofera oportunitatea de a te prezenta ca o persoana cu abilitati dovedite si energetica care va aduce o valoare adaugata unui angajator. Articolul a fost tradus din limba engleza, iar cei care doresc il pot gasi in original aici (www.aarp.org).

1. Spune-mi despre tine.
Raspunde cat mai scurt si concret, vorbeste despre experientele si obiectivele tale care sunt relavante locului de munca pentru care ai aplicat. Rezista impulsului de a insista asupra anilor tai de experienta, este mai important sa vorbesti despre abilitatile tale si rezultatele pe care tu poti sa le obtii. Pune accent si pe flexibilitatea si atitudinea ta pozitiva.

2. De ce iti cauti un loc de munca?
Raspunde scurt, un raspuns direct e cel mai bun in aceasta situatie. De exemplu: “Compania unde lucrez/lucram a fost nevoita sa isi reduca activitatea.” Evita informatiile negative despre tine, despre munca ta sau despre abilitatea ta de a relationa cu altii. Niciodata sa nu iti critici fostii colegi sau angajatori.

3. Nu ai lucrat de multa vreme, de ce?
S-ar putea sa ai pauze intre locurile de munca din diferite motive, fii sincer si vorbeste cu incredere despre experientele tale din timpul acelor pauze. Unele dintre ele s-ar putea transforma in abilitati necesare la locul de munca. De exemplu daca ai fost voluntar s-ar putea sa fii lucrat cu diferite grupuri de oameni si cu un program flexibil.

4. Ce fel de loc de munca iti cauti?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa te gandesti destul de mult insa nu raspunde cu generalitati. Fii pregatit sa spui exact ce pozitie urmaresti si cum abilitatile tale vor fi relevante pentru noul tau angajator.

5. Nu esti prea calificat pentru aceasta pozitie?
Chiar daca acest lucru poate fi tradus si ca “in varsta” sau “scump” este important sa ramai pozitiv. Exprimati entuziasmul pentru locul de munca si fii mandru de calificarile tale. Explica de ce esti interesat de acesta pozitie in acest moment al carierei tale – spre exemplu dorinta de a-ti folosi abilitatile intr-un domeniu nou.

6. Folosim tehnologie de ultima ora, crezi ca ai putea sa te adaptezi?
Arata ca esti adaptabil, da exemple de proiecte in care ai lucrat si la care au fost necesare abilitati de utilizarea a calculatorului si cunostinte despre dispozitive electronice. Pune accent pe pregatirea pe care ai facut-o pentru a-ti imbunatati abilitatile.

7. Nu avem multi anjajati care sa fie de aceeasi varsta cu tine, te deranjeaza acest aspect?
Explica ca tu crezi ca varsta ta va fi un avantaj. De asemenea raspunde ca doresti sa inveti indiferent cine te va ajuta. Descrie experientele recente, fie de la munca fie din alte situatii, cand diversitatea in ceea ce priveste varsta a fost un avantaj. Legea este de partea ta, angajatorii fiind obligati sa nu faca discriminari pe baza de varsta.

8. Care e cea mai mare slabiciune a ta?
Aceasta este o invitatie pentru a te da de gol, asa ca da un raspuns care te va pune intr-o lumina favorabila. De exemplu: “Sunt perfectionist, dar lucrez la asta”. Raspunde simplu si zambeste.

9. Care este salariul pe care ti-l doresti?
Incearca sa amani aceasta intrebare pana cand ti se va face o oferta clara pentru acel loc de munca. Cauta informatii despre salariile medii din zona in care e locul de munca si de asemenea din domeniu. Daca nu stii aceste informatii si intervievatorul insista poti sa il intrebi care sunt salariile pe care le ofera ei, sunt sanse mari sa iti raspunda.

10. Ai intrebari?
Arata-ti interesul si intiativa prin cateva intrebari specifice despre companie si despre ce te astepti tu de la acel loc de munca.
Foloseste-te de aceste intrebari pentru a demonstra cum abilitatile tale pot contribui in companie. Raspunzand cu “Nu” la aceasta intrebare vei spune de fapt ca nu esti prea interesat de acel loc de munca.

Articol tradus de pe siteul www.aarp.org . Articolul poate fi citit si in limba engleza aici

N.O.R.D. KCMC

Abonare la buletinul informativ
Somer

www.fonduri-ue.ro